Lurer du på hva du skal bruke feriepengene til? Kanskje har du lyst til å bruke feriepengene i år til noe fornuftig?
Som norsk arbeidstaker har man en lovbestemt rett på feriepenger – som da skal kunne finansiere en like lovbestemt rett til ferie. Nå er det likevel slik at det finnes ulike formål man kan bruke feriepengene til. Undersøkelser viser at folk faktisk også gjør dette. Folks økonomiske situasjon arter seg nokså forskjellig, og behovene er derfor varierte. Her har vi samlet noen tips til hvordan man kan bruke feriepengene fornuftig.
Først av alt er det viktig å presisere at det å reise på ferie og komme bort fra dagliglivets mas og strev, er viktig for den enkeltes mentale helse. Derfor bør man, så langt det er mulig, sette av noe av summen til det som er feriepengenes primære formål – nemlig en feriereise. Det betyr ikke nødvendigvis å reise langt, eller å bo på dyre hoteller med alt mulig av komfort.
Det finnes en rekke tilbud, både i Norge og i Europa, der man kan benytte rimelige hoteller og flybilletter til rabattpris. De dyreste reisene i fellesferien er ofte de godt markedsførte pakketurene. Du kan spare mange penger på å bruke litt tid på å legge opp turen selv – og for eksempel benytte seg av ordinære rutefly.
Er man en familie, kan en ferietur både forsterke relasjonene og bidra til å skape noen hyggelige, felles minner.
For mange vil utbetaling feriepengene være en gyllen anledning til å få ryddet opp i økonomien. For en del er det også slik at de får utbetalt skattepenger omtrent samtidig med feriepengene. Strever man med ubetalte regninger, purringer og inkassokrav, har man en mulighet til å få hodet over vannet.
Man bør prioritere å redusere den dyreste gjelden – først og fremst forbrukslån og oppsamlet kredittkortgjeld. Her er renteutgiftene ofte svært høye. Rimeligere lån, slik som studielån, kommer atskillig lavere på prioriteringslisten. Hvis det er penger igjen etter at man har fått ryddet opp i sine økonomiske problemer, har man også mulighet for å bevilge seg noen dagers hardt tiltrengt ferie.
Man må være forberedt på at det kan dukke opp uforutsette utgifter. Vaskemaskinen eller kjøleskapet kan plutselig streike, bilen må på verksted, eller det kan oppstå et presserende behov for et uplanlagt tannlegebesøk.
Har man ikke en konto med oppsparte midler fra før, bør man sette av deler av feriepengene på en egen konto. På denne måten har man noe å møte slike situasjoner med. Uten en buffer til uforutsette utgifter kan husholdningsbudsjettet raskt ryke, og man kan bli nødt til å ta opp et forbrukslån for å klare å dekke kostnadene.
Det er alltid lurt å spare, også i tider der renten på banksparing ikke er så høy. Det vil uansett være slik at det lønner seg å spare. Man bør imidlertid sørge for å først betale ned dyr gjeld, der renten konsekvent vil være høyere enn sparerenten.
Velger man å bruke hele eller deler av feriepengene til banksparing, er det viktig at sparingen skjer på en høyrentekonto. I usikre økonomiske tider er det dessuten særlig viktig at man har sørget for å ha penger i bakhånd.
Det finnes flere måter å spare på. Når bankrentene er lave, kan det lønne seg å spare langsiktig i fond. Avkastningen over tid vil som regel være atskillig høyere enn ved vanlig banksparing. Mange synes kanskje at fondssparing virker litt uforståelig. Bankene har dog profesjonelle rådgivere som kan hjelpe kundene med veiledning om hvilke fond som er best å spare i. Å sette deler av feriepengene til fondssparing kan være en smart investering for fremtiden.
Eier du bolig? Når man først har mer penger enn det man normalt har å rutte med i hverdagen, kan det være fornuftig å bruke noen av feriepengene på forbedringer i hjemmet. Kjøkkenet er kanskje nedslitt og trenger oppgradering? Eller kanskje det lenge har vært et påtrengende behov å få satt opp den terrassen man lenge har planlagt, men ikke har hatt råd til?
Kanskje man heller har behov for å bytte ut enkelte hvitevarer? Her kan man, med litt planlegging, får til en god utnyttelse av feriepengene. Husk også at en rekke investeringer og vedlikehold i hjemmet bidrar til å øke boligverdien.
Har man et høyt boliglån som overstiger 75 prosent av låneverdien, kan det være en god idé å betale noe ned på lånet. Dersom man i tillegg til feriepengene også får en del penger igjen på skatten, har man en en mulighet til å komme i en gunstigere situasjon som boliglånskunde, og oppnå en lavere rente.
Vær oppmerksom på at mange forretninger satser på å markedsføre gunstige tilbud i den perioden folk får utbetalt feriepenger og skattepenger. Det betyr at man kan gjøre en del gode kjøp av eksempelvis elektronikk, hvitevarer og møbler.
Pass imidlertid på å sammenligne tilbudene. Det er ikke alltid ting er så rimelige som reklame-retorikken gir inntrykk av. Vær også nøye med at eventuelle innkjøp dekker et bestemt behov, slik at det ikke bare er det generelle forbruket som øker fordi man en periode har mer penger å rutte med enn normalt.
Å bruke noen av feriepengene til fritidsformål, er absolutt innenfor det som er den opprinnelige hensikten med feriepengeordningen. Er man eksempelvis interessert i fisking og friluftsliv, kan man kanskje endelig få råd til å kjøpe seg det utstyret man har hatt lyst på lenge.
Og dersom en sykkelferie er noe av det mest nedstressende man kan tenke seg, kan det være en god idé å benytte anledningen til å gå til innkjøp av en sykkel som tåler litt – eller kanskje en elsykkel? Her er det egentlig bare fantasien og den enkeltes interesser som setter begrensninger.
Gjør noe hyggelig med familien! Det er alltid en god investering. Selv om man eksempelvis setter av en del til sparing, bør man også sørge for at noe målrettes til aktiviteter som hele familien kan profitere på. Endelig har man kanskje råd til å la barna få noen av de klærne de har mast om lenge.
Det viktig å huske på at det ikke nødvendigvis er de spektakulære ferieturene på luksuriøse hoteller som skaper de beste minnene for ettertiden. Vel så viktig er det at man setter av tid – og litt penger – til å styrke fellesskapet.